כבני אדם אנחנו רוצים להשמיע את מה שיש לנו להגיד ולא תמיד זקוקים שהצד השני יענה כי ברוב המקרים אנחנו מחפשים את התשובות בתוכנו.
נסו להתחבר לפעם האחרונה שהרגשתם שמישהו מקשיב לכם. מה היה שם שגרם לכם להרגיש שמקשיבים לכם?
אחד הכלים בהקשבה זה לחזור על הדברים שהבן אדם שמולנו אמר ולברר האם באמת היינו בהקשבה ושמענו את מה שאמר כי הרבה פעמים שאנחנו מקשיבים לאדם אחר אנחנו מכניסים פרשנויות ודעות שלנו ואז אנחנו פחות מקשיבים ויותר עסוקים בעצמינו.
מה גורם לכם להרגיש שמקשיבים לכם?
יש לנו יכולות על ידי פעולות מסוימות או תנועות גוף שגורמת לצד השני להבין שמקשיבים לו. לעיתים ניגש לדבר עם אדם לפני שביררנו האם הוא בכלל פנוי להקשיב לנו. יכול להיות שהוא בכלל טרוד ועסוק בדברים אחרים. שאלה פשוטה שאפשר לשאול לפני שאנחנו מתחילים לדבר – “האם אתה פנוי להקשיב לי עכשיו?” במידה והתשובה תהייה כן אז נצפה מהאדם שמולנו להיות בקשבה. במקרה הפוך התשובה יכולה להיות לא ובמקרה כזה נשאל “מתי כן?”
הקשבה אמיתית היא הקשבה לא שיפוטית וכשמישהו מקשיב לנו אנחנו אוטומטית מרגישים טוב יותר גם אם לא אמרו לנו באמת חידשו לנו הרבה. כשמקשיבים לנו אנחנו מרגישים שהעומס והמועקה שהייתה קצת יורדת.
מה ההבדל בין שמיעה, הקשבה והקשבה פעילה?
שמיעה הוא החוש שמאפשר לנו לקלוט קולות וצלילים בעזרת מערכת השמיעה למשל כשאנחנו הולכים ברחוב נשמע את סביבתנו אבל לא תמיד נקשיב למתרחש.
הקשבה היא פעולה אקטיבית בה אנחנו עושים שימוש בחוש השמיעה. למשל ציוץ ציפורים. הציפורים היו שם וצייצו כול הזמן ההבדל הוא שעד עכשיו לא היינו פנויים להקשיב לקולות האלה כלומר, בשביל להקשיב צריך להיות גם פנויים להקשבה.
הקשבה פעילה:
- יוצרת קשר בין אנשים
- נותנת מענה לצורך הדובר לקבל לגיטימציה לרגשותיו לבטא את עצמו, להיות במוקד ב”מקום בטוח” ללא שיפוטיות ולקבל יחס של הערכה וכבוד.
- מאפשרת תקשורת פתוחה היוצרת אמון.
- מאפשרת לצדדים בשיחה להבין, לחשוב ולהתקרב זה לזה.
כשאנחנו בהקשבה אנחנו צריכים “לעשות” פחות:
- לא לדבר אלא לשתוק
- לא לחשוב על דברים אחרים – כי הרבה פעמים שמישהו מדבר אלינו אנחנו עסוקים במה אנו רוצים לענות. כלומר אם אנחנו עסוקים בדברים שקורים בנו אנחנו לא באמת פנויים להקשבה.
- לא לשפוט – לא משנה מה אנחנו חושבים על הדברים זה לא אומר שאי אפשר להביע את דעתנו בנושא אבל חשוב לשאול כי לא תמיד מעוניינים בדעתנו.
- לא לנסות לתקן את הבן אדם שמולנו.
- להימנע מלתת עצות – לא תמיד מעוניינים לקבל עצות אפשר לשאול “האם היית רוצה לדעת מה אני הייתי עושה?”
- לא להתערב ולא להשוות.
מה דעתכם? מתחילים ליישם? כתבו לנו בתגובות